חדש

בסגנון חופשי – מגזין עיצוב

לכתבה המלאה

בסגנון חופשי – מגזין עיצוב

בית בהרצליה שזכה לתכנון מחודש בעל רבדים רבים, קלאסיים, נעימים ואווריריים.

“הסגנון החופשי” הוא מושג בו עושה שימוש מעצבת הפנים דורית סלע בבואה אל מלאכת התכנון. מושג זה כולל מספר רבדים, בהם תפישת הבית כמקום מקלט מן החוץ ולא כחלק אינטגרלי ממנו. דוגמה לסגנון זה ניתן למצוא בבית דו-משפחתי הממוקם ברחוב שקט בלב הרצליה. כאן, ע”י מינונים נכונים, אלגנטיים ונקיים, הוגשם חלומם של הבעלים ליצירת בית שהוא גם קלאסי, וגם אוורירי, נעים, וחם.

כמו כן, החפצים – ובעיקר האדריכלות והפרופורציות של הבית – מייצרים מעין תחושה של “ביתו הוא מבצרו”. למרות ריבוי החפצים, אין בחלל תחושת דחיסות, אלא עושר ומגוון שמאפשרים למצוא עניין בכל זווית מבט, “כך שלא יתעורר הצורך לפנות החוצה”.

ההחלטה על היצמדות לצמצום סגנוני באה לידי ביטוי גם בבחירת חומרי היסוד: חומרים טבעיים כמו אבן ועץ וחומרים מלאכותיים – נגיעות של נירוסטה ואלומיניום הנבלעים בתוכם. מאפיין נוסף הוא השמירה על גימור מט משי. כך, תוך ביצוע שינויים אפשריים במסגרת מוכתבת מראש ומיצוי המקסימום מהקיים, הלבישה המעצבת את חללו הסטנדרטי של הבית במראה עכשווי, בידלה אותו מהזהות השכונתית והעניקה לו מימד של עיצוב אישי.

“היה רצון ליצור זרימת חלל נוחה שתתאים לחיי המשפחה ולצרכיה, ולהלביש את הבית במראה עכשווי ומסוגנן. לריצוף נבחרו אריחי חלילה והקירות נצבעו בשמנת, כשהמסגרת המאופקת מהווה חלק בלתי נפרד מהכוונה ליצור עיצוב נקי הנשען על צבעוניות סולידית”, היא מסבירה.

בקומה העליונה שוכנים חדרי הילדים וההורים, ובקומת הקרקע, בה בוצע חלק הארי של התכנון-עיצוב, שוכנים האיזורים הציבוריים. בקומת המרתף תוכננה יחידה לנערה מתבגרת וחדר משחקים. את חללה של הכניסה הפכה המעצבת למרחב פתוח ומרווח, ובמקביל יצרה בו היררכיה של איזורים, אשר במבט מהכניסה מעניקה תחושת זרימה ושכבתיות מסוימת. המטבח, הממוקם סמוך לדלת הבית ואשר במקור היה קטן וסגור, הורחב על חשבון שירותי האורחים. באזור המבואה, מול דלת הכניסה, עומד גרם המדרגות שטושטש על ידי רהיט צר שחור. בצד השני, בתוך חלל המטבח, תוכננו יחידות איחסון גבוהות המאכלסות בתוכן את המקרר והמזווה. ריכוז הפונקציות הגבוהות איפשר לתכנן את יחידות המטבח האחרות תוך שמירה על קו אופקי נמוך ונקי לעין.

במרכז פינת האוכל ניצב שולחן אוכל צבוע בגוון אגוז כהה, הכסאות סביבו בעלי מושב מרופד בבד בגוון אפור מתכתי, ולחלונות הגדולים המקיפים אותה תוכננו וילונות המעניקים פרטיות מחד, ומחדירים אור יום נעים מאידך. חלקו השני של החלל, מימין לפינת האוכל, הוא אזור משפחה/אירוח. כאן, פריטי הריהוט שנבחרו הם בגוון אפור כסוף ושחור עם נגיעות נירוסטה. כורסת הישיבה בפינה מרופדת בבד זהוב, ועיצובה משלב שולחן נירוסטה. שטיח צמר בעבודת יד, עשיר בגווני אפור ושחור תואמים לצבעוניות המאופקת, יוצקים למראה עניין מסוגנן מבלי להכביד.

אזור אחר לו ניתן דגש במסגרת התכנון-עיצוב הוא יחידת ההורים, אשר בתכנון המקורי הייתה חלל עתיר קירות בשל הפונקציות שנכללו בשטחה : חדר ארונות קטנטןוחדר רחצה לא גדול. לכן, הוגדרה חלוקה אחרת, אשר שיוותה לחלל הסטנדרטי מראה מרווח ורחב ידיים: שטחו של חדר הארונות צורף לחלל החדר תוך יצירת אזור ארונות פתוח המשמר זרימה אוורירית, ושטחו של חדר הרחצה הורחב לכדי חלל נוח ומפנק, מצויד במקלחון גדול במיוחד.

בקוויו האופקיים ובצבעוניותו המתונה, מהווה חלל היחידה שבקומה העליונה המשך ישיר לשפת הקומה התחתונה, וכמוה מאופיין בתשומת לב לפונקציונליות ולמראה מוקפד עד אחרון הפרטים.

הבית טומן בחובו מראה עדכני ומעוצב, המשמר רצף הרמוני לצד עניין יצירתי, ובכל מקרה שונה בתכלית מהחזות הסטנדרטית של תכנונו המקורי.

פורסם ב”עיצוב” גליון 117  מרץ 2008

צילום: אורי אקרמן

לכתבה המלאה