חדש

החצי השני – מגזין עיצוב 2014

לכתבה המלאה

החצי השני – מגזין עיצוב 2014

בית ברמת אפעל
אדריכלות ועיצוב פנים: דורית סלע, אורן וייץ –
“דורית סלע אדריכלים”

פרויקט זה, שכלל תכנון חצי ממבנה דו-משפחתי ברמת אפעל, הציב בפני המתכננים אתגר של ממש: ההתייחסות לחצי השני של הדו, שתוכנן כבית כפרי עם גג רעפים, בעוד הלקוחות – זוג צעיר והורים לילד – העדיפו בית בסגנון מודרני, בעל גג שטוח. “כדי להפריד בין היחידה בתכנונינו והיחידה הצמודה לה, יצרנו נסיגה פנימה הן בחזית הקדמית והן בחזית האחורית”, הם מספרים. “וכדי להדגיש את ההפרדה החלטנו גם על חיפוי האזורים הנסוגים בחומר שונה – אבן פייטרה סירנה אפורה, לעומת שאר הבית, המחופה טיח לבן. מכיוון שדלת הכניסה לבית ממוקמת באזור הנסוג והמחופה באבן, הגוון שנבחר עבורה הוא שחור”.

קומת הכניסה של הבית מהווה חלל אחד גדול, וכוללת מטבח, סלון, ופינת אוכל. מדרגות העלייה לקומת המגורים והירידה למרתף הוצמדו לקיר המשותף בין שתי היחידות, ויוצאות ממנו כזיזים. חלקה האחורי של הקומה, שבה ממוקם הסלון, פתוח לחצר באמצעות ויטרינה היקפית. זאת בכדי ליצור חיבור מעניין בין פנים לחוץ המתבטא בהשתקפויות, אור ותנועה. גם הריצוף הזהה וההמשכי של קומת הכניסה והחצר האחורית תורם לחיבור ביניהן.

הקומה העליונה, המשמשת קומת מגורים, בולטת מעבר לקונטור קומת הקרקע הן בחזית הקדמית והן באחורית. בחזית הקדמית משמשת הבליטה לקירוי והגנה על המבואה ודלת הכניסה, ובאחורית היא למעשה תחליף לפרגולה ביציאה מהסלון. החלונות בבית משלימים את העיצוב המודרני והנקי שלו, וכן מותאמים למשחק בקווי המתאר של החזיתות. החלונות המוארכים בחלקים הנסוגים של החזיתות כמו גם החלון ה”מתקפל” בחזית הצדדית, יוצרים חיבור בין שתי קומות המבנה, ומטשטשים את הגבולות המקובלים בין קומה לקומה.

עיצוב הפנים של קומת הקרקע ממשיך את העיצוב החיצוני וגווני השחור-לבן, טקסטורת העץ והשקיפות שולטים בחלל. השחור מגיע בעיקר מהרהיטים, והלבן – מהקירות, התקרה וארונות המטבח, עץ האלון מהמדרגות ושולחן פינת האוכל והשקיפות מהוויטרינות, החלונות, מעקי המדרגות וכיסאות פינת האוכל. האלמנטים העיצוביים המשלימים – פסלים, תמונות ושטיח – לא חורגים מהקו העיצובי.  התאורה בקומה זו מייחדת את הבית לעומת רבים אחרים – כל הנורות שקועות בקירות ובתקרות ואף אחתממהן לא בולטת אל תוך החלל. אלמנט התאורה המרכזי מגיע בדמות שתי תעלות לכל אורך הבית בהנמכת הגבס בתקרה, ובתוכן גופי תאורה QR לבנים המכוונים בזויות משתנות. התעלות מורכבות מפרופילי אלומיניום מיוחדים המעניקים תחושה שלדופן התעלות אין עובי. האלמנט המשלים הוא פסי לד נסתרים הממוקמים בניתוקים בין תקרות הגבס לקירות, ומשמשים כתאורת אוירה.

חדר השינה של ההורים בקומת המגורים עוצב במטרה להעניק תחושת רוגע ושלווה. הוא משלב פרקט עץ אלון, חזיתות ארון בזכוכית לבנה, שידה צבועה בלבן, מיטה ומצעים לבנים, שטיח שחור ותמונה בשחור-לבן. הירוק הנשקף דרך החלון הארוך משתלב לתוך עיצוב החדר ומשלים אותו. גם חדר הרחצה הצמוד לחדר השינה של ההורים ממשיך את הקו העיצובי – ארון כיור לבן עם נגיעות בשחור, ריצוף שחור וחיפוי קרמיקה לבן.

צילום: אורי אקרמן

לכתבה המלאה