חדש

תור הזהב – גילי כהן-לב, בית ונוי 2005

לכתבה המלאה

תור הזהב – גילי כהן-לב, בית ונוי 2005

מאת: גילי כהן-לב

גוני זהב, שימוש עץ המקנה חמימות, נוף הים הנשקף דרך החלונות ואור יום המשתנה מזריחה לשקיעה, משתלבים בהרמוניה בדירה שעיצבה אדריכלית הפנים דורית סלע בתל-אביב. חלל, חומר, אור וצבע מתכתבים ביניהם ויוצרים בה שפה אחידה, אוורירית וחמימה כאחת .

דירתה של עו”ד לבנת רידר, שוכנת במגדלי נאמן בתל-אביב, צופה אל חוף תל ברוך ונהנית מנוף הים ומאור יום החודר אליה ומשתנה במהלך היממה מחדיר אליה את קסמו המיוחד מזריחה עד שקיעה. עם רכישת הדירה המרווחת, ששטחה משתרע על 120 מ”ר, פנתה רידר לאדריכלית הפנים דורית סלע, ובפרוגרמה שקדמה לעיצוב הגדירה לה את מבוקשה: דירה נוחה חמימה ומודרנית כאחת, בה תוכל “לפנק ולהתפנק” ולממש כראוי את אהבת הבישול והאירוח שלה.

במסגרת העיצוב הוסרו קירות הפנים של התכנון המקורי, ועל מנת ליצור את שטח האירוח המבוקש הועתק המטבח ממיקומו ונקבע בחלל המרכזי, פתוח אל הסלון ואל פינת האוכל, כאשר רק קיר “חופשי” מפריד בינו ובין יתרת החלל ומעניק קשר עין ישיר עם ואל כל אזוריו. בעקבות זאת התקבל חלל מרווח ואוורירי, אותו גיבתה סלע בשילוב מוטיבים מבניים שנועדו להדגיש את המרחב, כמו גם במערכת חומרים וגוונים שיצרה שפת חלל עשירה ואחידה כאחת, כך, למשל, בהיקף הקירות בוצעו הנמכות גבס שאופן ביצוען יוצק תחושת פתיחות מאווררת: צביעה בצבעי שמן בוהקים המקנים אפקט השתקפות, ויצירת “ניתוקים” מקווי הקירות, כאשר המרווח שמתקבל תורם אף הוא ממד של גודל.

אהבתה המיוחדת של בעלת הבית לגוני זהב, היוותה עבור סלע רעיון מנחה, שתורגם על ידה למרקם עיצובי מלא עניין המשלב עץ חמים וצבעוניות זהובה.

ואכן, נגיעות של גון הזהב משובצות בכל רחבי הדירה, משולבות במינונים מוקפדים המדגישים את נוכחותו המיוחדת, אך ללא השתלטות על כל החלל, דוגמת קירות בגון שמנת לצד קיר ארוך בסלון – 6 מ’- שנצבע בגון זהב, או וילונות רומאיים שקופים למחצה בגון זהוב מעודן, שמצלים על החלונות, אך עדיין חושפים את נוף הים הנשקף דרכם. ריצוף החלל הציבורי נעשה באריחי שיש קרמה מרפיל (“חזי בנק”) החוברים היטב לשילובים הזהובים וגופי תאורה השקועים בתקרה המבריקה ומפיצים אור חם ורך, משלימים את המארג המיוחד שמאפיין את העיצוב – זיקה בין חלל, חומר, אור וצבע, שמצטרפים לשפה אחידה, אוורירית וחמימה. בתוך כך חיים כאן ביחד פריטי ריהוט בסגנון קלאסי – עתיק עם אלמנטים עכשוויים, כגון גומחות מינימליסטיות או גופי תאורה מודרניים בתכלית, כאשר החיבור ביניהם הוא הרמוני וזורם.

עבור מי שאוהבת לארח ולבשל, תוכנן המטבח בקפידה עם אי מרכזי גדול ונוח המצוי מעברו השני של קיר ההפרדה עם הסלון. האי משמש כמשטח עבודה וכולל גם כיריים, תנור, ושני מקומות ישיבה להסב אליו ארוחה קלה או ללגימת כוס קפה של בוקר. אהבת הבישול – אירוח צועדת, כידוע, יד ביד עם כלים רבים, לצורך זה תוכנן קיר מזווה עם יחידות אחסון גבוהות המעניקות שפע של מקום אחסון, ואת “זריקת הזהב” בחלל זה מגלמות החזיתות שנצבעו בגון מטלי, זהב-נחושתי.

חדר שינה גדול הוא אחד מסממני הפינוק של הדירה, וחללו רחב הידיים, שהתקבל עם וויתור על חדר ארונות שהיה בתכנית המקורית, מאחד את שטחו עם שטח חדר הרחצה, אך עם הפרדה מתבקשת. את ההפרדה יוצרות דלתות הזזה מזכוכית, המשלבות את קטעי זכוכית שקופה וחלבית, כך שהשקיפות משמרת המשכיות וזרימת חלל פתוחה והקטעים החלביים עונים על צורכי הצנעה נדרשת. אפקט מיוחד בחלל זה יוצרת תאורת “נצנצים” שהותקנה בתקרה – גופים קטנטנים המעניקים מראה דמוי כוכבים מאירים, וחלקן העליון והשקוף של דלתות הזכוכית חושף אותם גם כאשר הדלתות סגורות.

חלל הרחצה מפנק, ובעיצובו שולטים אריחי גרניט פורצלן מאותה משפחה – “קזה” – (“חזי בנק”) שהונחו תוך יצירת משחקי גודל וגון לקבלת מראה אחיד, אך מגוון: אריחים גדולים לריצוף, אריחים רוחביים לחיפוי הקיר של האמבט הפינתי, וחיפוי האמבט עצמו נעשה באריחים קטנים.

הדירה שוכנת בקומה ה-9 פונה לכיוון הים, ופינת חמד של ממש יצר העיצוב במרפסת שביציאה מחדר המגורים. המרפסת המשקיפה אל הים תוכננה כמרפסת סיפון עם ריצוף דק עץ ומערכת רהיטי גן עשויים עץ, וכדים עם צמחייה שתולה משווים לחללה תחושה של פיסת טבע רוגעת, מקום “לתפוס שלווה” בסופו של יום, מול נוף הגלים והחול הזהוב. כך, בישיבה במרפסת הנעימה, מתאחדים המישורים האופקיים של ים ושמיים, והאור חודר דרך החלונות צובע את חלל הדירה בגון צהבהב חמים, מדגיש את ההרמוניה החמימה הזורמת בכל.

פורסם ב”בית ונוי” גליון 85 נובמבר דצמבר 2005

צילום: אורי אקרמן

לכתבה המלאה