https://www.haaretz.co.il/labels/1.6786410
דורית סלע: "עיצוב הפנים והחוץ של הבית מטשטש גבולות ומעניק תחושת מרחב ושלמות"
אביב שניידר 27/12/18
אם בעבר, עיצוב הבית היה מייצר הפרדה בולטת בין הפנים לחצר והסביבה החיצונית, כיום ניתן לראות עיצובים חדשים המשלבים ומחברים את שני האזורים הנפרדים ויוצרים מרחב אחד שלם. נפגשתי עם דורית סלע, מייסדת משרד אדריכלות ועיצוב פנים הנושא את שמה, כדי להבין כיצד עיצוב הבית הפרטי באזור השרון שעוצב ותוכנן על ידה,
מייצר שילוב בין הפנים לחוץ.
לסלע ניסיון רב באדריכלות ועיצוב פנים , והיא מבטאת בעיצובה קו מודרני ויוקרתי, שבא לידי ביטוי בשלל הפרויקטים שלה בהם היא מקפידה על אסתטיות ושימוש בחומרים איכותיים במיוחד. כבר עם תחילת הפגישה שלנו, דורית סלע מבהירה לי כי העיצוב "רלוונטי גם לבתים קטנים ולא רק גדולים, כאשר העיצוב ייתן תחושת מרחב ויעצים את הגודל. זהו אתגר מסקרן, ליצור עיצובים גדולים גם בחללים קטנים".
דורית סלע על חלל האירוח: "חלל הכניסה והאירוח הכפול תמיד מספק תחושת עושר ומעצימה את האלמנטים בחלל. אני נוטה לעשות שימוש באלמנטים גבוהים כדוגמת פרופיל הברזל הגדול מעל המטבח, ובכך אני מחלקת את החלל ומעצימה את הגובה שלו".
"עיצוב הפנים והחוץ החדש מטשטש גבולות ומעניק תחושות של מרחב, שלמות, אסטיקה ואחידות, וכמובן מכניס אל תוך הבית אור טבעי" – אומרת סלע. עם זאת, היא מדגישה כי כבר בשלב התכנון המוקדם היא ואנשיה מעמידים את הבית על השטח ומבצעים התאמה תכנונית לכיווני האור והשמש, ובכך הם מבטיחים ניצול מירבי של המשאב הטבעי לטובת דרי הבית, כך שניתן גם לחמם וגם לקרר את החללים.
דורית סלע: "כניסת הבית עוצבה בשילוב בריכת נוי עם אריחים וחלוקי נחל שחורים. עיצוב זה יוצר אשלית הכפלה והבית נראה כמו מעין מראה. המים מייצגים את הרוגע והשלווה ועל כן שילוב של אלמנטים וחומרים הקשורים למים בעיצוב ובאדריכלות יוצרים אווירה נינוחה ונעימה".
בשלב זה התעניינתי בקשיים שעיצוב פנים זה מביא עימו – בין אם מדובר בבית חדש, או בשיפוץ בית קיים. דורית סלע, המקפידה גם על חיבור בין חדש לישן, מתייחסת לכך ואומרת שהאתגרים הם בעיקר התכנון הפנימי והפתחים כלפי הסביבה החיצונית, כיוון שהחיבור בין האזורים דורש מחשבה ותכנון נכון של אור, מיזוג ושימוש בחומרים שונים.
גם גודלו של החלל הפנימי משחק תפקיד חשוב בתכנון ובעיצוב המקדים. בנוגע לבתים שכבר בנויים, סלע אומרת כי "ניתן לבצע התאמות של פתחים דרך הליך מוסדר, ובאופן הזה ליצור עיצוב פנים חדש מהקיים בשטח. גם במקרה הזה חשוב להתייעץ בשלב מוקדם עם מתכנן נוף ולעבוד איתו יחד מתחילת התהליך עד לקבלת עיצוב הפנים המבוקש".
בנוגע ליישום שיטת עיצוב פנים זאת בדירות בבניין מגורים, מסתבר כי התהליך שונה ומסובך יותר. במקרה זה, סלע מציגה הליך עיצוב הדורש מחשבה שונה מעיצוב בית פרטי, ובו יש לשים דגש על מיקומים של חפצים וריהוט כמו פינת אוכל, ולעבוד קודם על החלל הפנימי ואז לעבור לחיצוני. זאת לעומת בית פרטי, שם העבודה נעשית במקביל בשתי החזיתות.
דורית סלע על הכניסה לבית: "ניתן לזהות חלוקה ברורה של החלל בקומת הקרקע: המטבח בצדו הימני, עם אי גדול המקבץ את בני המשפחה בחיי היומיום. בצדו השמאלי ניתן לראות את חלל האירוח, כאשר הקשר בין השניים הדוק וקרוב, כולל שימוש בחומרים זהים".
דורית סלע מדגישה בפני כי "במהלך עיצוב הפנים, ניתן דגש על תכנון פתחים גדולים שדרכם אפשר לראות את הגינה ואת המרחבים הירוקים המקיפים את הבית. כך למשל, כשפותחים את דלת הבית, ניצבת לה חזית גדולה ורחבה של חלונות, שדרכם ניתן לראות את אי המטבח המתחבר למטבח החיצוני".
דורית סלע: "מיקמתי את פינת האוכל המיוחדת בחלל ליד החלון או היציאה המאפשרים צפייה בחצר בזמן השהות והאירוח בבית, כך שישנו קשר בין הפנים לחוץ. פינת האוכל שנבחרה משרדת חום וביתיות, והיא עשויה מחומרים טבעיים וחומרים תעשייתים, כך שגם פה ישנו שילוב מיוחד במינו"
אני מסתכלת על חדר השינה ושואלת את סלע האם העיצוב של טשטוש הגבולות רלוונטי רק לקומת הקרקע שהיא צמודה לחצר, או שניתן להשתמש בו גם בקומת חדרי השינה? היא מצידה משיבה לי ש"טשטוש הגבולות נעשה בכל הקומות ובכל החללים. הנוף נשקף מכל חלון ולכן גם בחללים העליונים ניתנה חשיבה מעמיקה בנושא".
לדוגמה: סגנון הפרקט (פרקט "עץ טיק" גם בפנים וגם בחוץ) מתמזג למשטח הדק הנמצא בחצר, כך שנוצר טשטוש מוחשי של הגבולות וחוקי העיצוב הרגילים נפרצים.
דורית סלע: "חדר אמבטיה ביחידת ההורים: עיצוב ויצירה של חלל פתוח עם אזור האמבטיה מקנה תחושות של מרחב, יוקרתיות וחיבור טבעי בין החלל הפנימי לחיצוני. אמבט הפרי סטנד עומד במרכז החדר, והוא מהווה את אזור הפינוק המרגיע מול הנוף של החצר והבריכה.
החיבור בין רצפת הפרקט בחדר לאריחים השחורים משדרת יוקרה וממשיכה את הקו הטבעי של הבית"
גם החומרים בהם השתמשה סלע נחשבים למיוחדים, כאשר בולטת בהם החשיבות לחומרים טבעיים כמו אבן בלו סטון, בנוסף לאריחי גרניט פורצלן גדולים במיוחד.
בריכת הנוי הממוקמת בכניסה לבית צמודה לחלונות פינת האוכל ונותנת תחושה של אירוח בסמוך לשפת אגם.
דורית סלע על אזור הבריכה: "אזור הבריכה תוכנן בקירבה לאזור האירוח החיצוני. הריצוף הוא גרניט פורצלן עבה והוא מגיע עד לסף הבריכה, כאשר השתמשנו בשיטה מיוחדת להתקנתו, היוצרת אשלייה של ריחוף. ההשתקפות שנוצרת במים מספקת תחושת יוקרה תוך שילוב של הרוגע והשלווה המצויים במים. בנוסף, בעיצוב קומת קרקע, שמתי דגש על נראות הבריכה כך שיהיה ניתן לראות אותה כמעט מכל פינה בקומה".
דורית סלע הינה בעלת משרד המתמחה באדריכלות ועיצוב פנים "משרד האדריכלים דורית סלע", ולה ניסיון של שני עשורים בעיצוב יוקרתי ומודרני של משרדים ובתים ו-וילות יוקרה ברחבי הארץ.