חדש

עיצוב ידוע מראש – עידית אסא, בית ונוי 2009

לכתבה המלאה

עיצוב ידוע מראש – עידית אסא, בית ונוי 2009

מאת : עידית אסא

בעלת הדירה ביקשה לשוות לחללה חזות שלוה ונקייה, מקום ראוי להרגע בו בסופו של יום עמוס. אדריכלית הפנים דורית סלע מימשה את הבקשה באמצעות שפת עיצוב עכשווית ומוקפדת, והזהות בין ההדמיה שקדמה לתכנון לבין התוצאה שנתקבלה מקשה להבחין בין השתיים.

הדירה השוכנת בכפר סבא, נרכשה מקבלן כדירת ארבעה חדרים טיפוסית, ששטחה משתרע על פני 110 מ”ר ונחלק לסלון, מטבח, שלושה חדרים ושתי מרפסות – מרפסת חזיתית ומרפסת שירות. עם רכישתה החליטה בעליה לערוך בה שינויים שיהלמו את צרכיה, ופנתה אל אדריכלית הפנים דורית סלע. בתהליך פורה של עבודה משותפת, התגבש רעיון תכנוני שהתמקד בשינוי חלוקת החלל הקיימת במטרה ליצור אזורים ברורים, שכל אחד מהם יהיה מוגדר ועצמאי, אך ביחד יצטרפו לכדי זרימה נוחה. את שפת העיצוב המבוקשת הגדירה בעלת הבית, אשת קריירה הנושאת במשרה בכירה, כמודרנית, נקייה ונטולת עומס מכל סוג שהוא, הן בשילובי הצבעוניות, והן בשילוב פריטי ריהוט ונוי – חלל שלו בו ניתן להרגע בסופו של יום עבודה עמוס ואשר מותיר מקום רב למחייה. בעידן שנות ה-2000 תהליך התכנון לווה בהדמיות ממוחשבות שהעלו מספר אופציות שיצרה סלע, ודי להעיף מבט בזו שנבחרה ובתוצאה שהתקבלה בסוף העיצוב, כדי להבין את כוחו של המדיום הממוחשב – זהות של “אחד לאחד”, כמו שנאמר, “מה שרואים זה מה שמקבלים”. אומרת סלע, חסידה גדולה של השימוש בו “ההדמיות מקלות מאוד על הלקוחות לדמיין ולהבין במדויק את שעתיד להתקבל בתום התהליך”.

חלוקת החלל החדשה בוצעה תוך העתקת מיקומים ואיחוד חללים קיימים. בתוך כך, השינוי העיקרי שנעשה למטרה זו היה העתקת מיקומו של המטבח לחזית, דבר שאפשר חבירה מבוקשת לחלל המגורים ובמיקום הלא סטנדרטי אף העניק לסביבת הבישול נופך חדש ומעניין. במיקומו החדש חובר המטבח לפתחים הגדולים של החזית אשר מחדירים לחללו תאורת יום נעימה, ובמידה חלקית גם לחלל הסלון : שני החללים מופרדים זה מזה באמצעות קיר חלקי המגדיר אותם בבירור כנפרדים מחד, ומשמר זרימה ישירה ביניהם מאידך.
ליצירת יחידת שינה מרווחת כפי שהוגדרה בפרוגראמה, אוחד שטחו של החדר המקורי עם חדר הרחצה ועם חדר נוסף, תוך יצירת חדר ארונות מרווח מאוד ונוח במיוחד, והחדר שנותר תוכנן לשמש כחדר עבודה.
שפת העיצוב בהירה, שקטה ורגועה, ושומרת על מינימליזם ויזואלי שמותיר מרחב נקי שכולו אומר שיק מלוטש ועכשווי. ריצוף החלל נעשה באריחי גרניט פורצלן בגון לבן שבור, הקירות נצבעו בגון אפרפר וכל עבודות הנגרות, שבוצעו בהזמנה, מאופיינות בקווים נקיים.
הקומפוזיציות המאוזנות וניקיון הקווים שמייצרים מסגרת מאופקת, משתלבים עם גווני לבן, ירוק, אפור ונגיעות זהובות שנשזרו בעיצוב באורח מעודן, אשר אינו פוגם בחזות הנקייה מחד, ומונע מראה קר