חדש

עד הפרט האחרון – שולי בראל, בניין ודיור

לכתבה המלאה

עד הפרט האחרון – שולי בראל, בניין ודיור

מאת: שולי בראל
אדריכלות : דורית סלע, אורן וייץ – דורית סלע אדריכלים
שטח מגרש : 1.66 דונם
שטח בנוי : 280 מ”ר

חלוקי נחל לבנים ואדניות לבנות מאורגנים יחד בקפידה לאורך שביל הכניסה לבית. גינה ריבועית העוטפת עץ בודד, בריכה ישרה הצמודה לחזית הבית ועוד אלמנטים המאופיינים בקווים ישרים מתחברים בשפה נקייה אל המבנה, וכך מתקבלת תחושה שבכל פרט, ולו הקטן ביותר, הושקעה מחשבה. כאשר נכנסים פנימה מבינים שזו הייתה רק ההתחלה.

הבית, שנמצא במושב במרכז הארץ, נראה כאילו נבנה לאחרונה ומהיסוד, אך בעצם הוא בנוי על תשתית של בית קיים, שהוחלט להרוס אותו חלקית. ההתייחסות לקיים הייתה הבסיס ליצירת הגושים: שתי קוביות לבנות, האחת נמוכה והשנייה גבוהה. זו הפעם השנייה, שמשרד דורית סלע אדריכלים, מתכנן עבור המשפחה. “בזכות ההיכרות המוקדמת שלנו עם האדריכלים דורית ואורן סמכנו עליהם בעיניים עצומות וזרמנו עם כל רעיון חדש ושונה שהיה להם”, מספרת בעלת הבית.

הבית מתוכנן כך שייתן מענה לצרכים השונים של בני המשפחה. לזוג שתי בנות (בנות 10 ו- 13) ובן (בן 8). דרישות המשפחה היו פרטיות להורים, חמימות לילדים ומרחב ופתיחות בחללים המשותפים. הוחלט על חלוקה ברורה לשלושה אגפים, שיש ביניהם קשר עין. בבית תוכנן אגף ציבורי ובמרכזו אזור מעבר, שמקצהו האחד עולים למפלס אגף הילדים ובקצהו השני גרם מדרגות מרשים המוביל לאגף ההורים. בגלל הרצון ליצור עניין ולשבור את הקווים הישרים השולטים בבית תוכנן גרם מדרגות ספירליות עשויות עץ, המלוות במעקה גבס שבקצהו העליון צינור מתכת. במרכז המדרגות תלויה נברשת ספירלית המדברת באותה שפה צורנית. המדרגות והנברשת יוצרות בחלל אלמנט פיסולי שמתפתל מהרצפה עד התקרה. אזור המעבר מסתיים בקיר מסך המכניס אור לשני המפלסים וחושף את הבריכה לבית ואת המדרגות לחוץ.

באגף הציבורי, שתוכנן בקובייה הגבוהה, נמצאים המטבח, פינת האוכל והסלון. הסלון בעל החלל הכפולמגיע לגובה 6.20 מ’, ובו פתח בגודל פאה שלמה כמעט בחזית הדרומית, ששוטף את הבית באור. אגף זה זורם החוצה בצורה ישירה בעזרת שני אלמנטים: האחד – חלון הגשה במטבח, המתחבר לבר אירוח חיצוני; והשני – הבריכה המשמשת כמעין תפר של החוץ והפנים וחודרת לבית בצורה ממשית. האגף הציבורי כולל גם את מתחם הדק המקיף את הבית, את הגינה ואת פינות הישיבה.
אגף הילדים, שתוכנן בקובייה הנמוכה, כולל שלושה חדרי שינה, חדר רחצה ושירותי אורחים. הוא משרה אווירה של קן חם ואינטימי בעזרת רצפת עץ ותקרות מונמכות מגבס שבהן משולבת תאורה רכה מסוגים שונים. הצבעים העליזים של הווילונות ושל הטפטים, הרהיטים שהותאמו אישית לכל ילד והעיצוב הייחודי של חדר הרחצה הופכים את האגף למזמין לילדים. בחדר הרחצה יש וילון נשפך המכסה